Особливості соціально-психологічної адаптації особистості в ситуації етнічної міграції - Ващенко, Ірина; Ріттель, Юлія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено проблемі особливостей соціально-психологічної адаптації особистості в ситуації етнічної міграції. Увагу акцентовано на категорії добровільних етнічних мігрантів, котрі перебувають у процесі соціально-психологічної адаптації до умов українського мегаполіса. Проаналізовано зовнішні та внутрішні чинники соціально-психологічної адаптації, вплив віку етнічних мігрантів із Казахстану на успішність процесу адаптації. Емпірично виокремлено труднощі, з якими вони стикаються під час соціально-психологічної адаптації до нового соціуму, та параметри, що впливають на успішність взаємодії різних культур у суспільстві. За результатами кореляційного аналізу отриманих даних з’ясовано, що добровільні етнічні мігранти з Казахстану віком від 18 до 35 років, вирішуючи свідомо і самостійно проживати, навчатися та працювати в Україні, володіють прийнятними й навіть високими потенціями самореалізації. Доведено, що їх етнічна ідентичність жодним чином не пов’язана із самоактуалізаційними тенденціями особистості та її адаптованістю. Однак етнічна ідентичність відчутно позначається на соціально-психологічній адаптації етнічних мігрантів, а іноді навіть визначає її успішність. Запропоновано варіант програми усебічної підтримки та психологічного супроводу етнічних мігрантів у процесі їх соціально-психологічної адаптації.