Психолінгвістичний зміст емоційного концепту «страх» у сучасній англійській мовній картині світу - Михальчук, Наталія; Коваль, Ірина (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті зазначено, що у сучасній англійській мовній картині світу емоційний концепт «страх» є одним із найпоширеніших за самоідентифікацією вживання. Страх є універсальною базовою емоцією, що відображає інстинкт самозбереження й відіграє провідну роль у забезпеченні життєдіяльності людини. Обґрунтовано, що концепт є складним багатошаровим утворенням, центральною частиною якого є ядро. Ядро емоціо-концептосфери складають ментальні репрезентації знання щодо власне емоцій як факти прояву діяльності емоційної сфери людини. До її периферійної зони включається також інформація про усі сфери буття людини, які так чи інакше зумовлюють її функціонування або осмислюються через призму її існування. Цей факт свідчить про накладання емоційної концептосфери на інші ділянки концептуальної картини світу індивіда, а, отже, щодо її детермінуючої ролі у свідомості особистості: усі концепти є «емоційними» з точки зору того, що нічого не може бути осмислено (проконцептуалізовано та прокатегоризовано) без прямого чи непрямого втручання у когніцію емоційної сфери свідомості. Тож, емоції є тим підґрунтям, яке ніби «скріплює» концептуальну картину світу представників будь-якої мовної спільноти. Аналіз словникових дефініцій лексеми fear дав змогу виокремити такі основні змістові ознаки ядра емоційного концепту страх в англійській мові: fear is an unpleasant, painful emotion or feeling caused by the nearness or possibility of impending danger to oneself or others who are important accompanied by a desire to avoid or to escape it. Зазначено, що у семантиці аналізованої лексеми міститься загальна родова сема «емоція», або «почуття» (emotion, or feeling), яка вказує на відповідну денотативну сферу свідомості людини, репрезентовану суперординатною (найвищого рівня узагальнення) категорією «емоція». Усі інші видові семи слугують для конкретизації значення лексеми. Серед видових компонентів виокремлюються: сема «характер емоції» (painful), яка взаємодіє з семами «негативна оцінка» (unpleasant – неприємна), «небезпека / загроза» (danger – небезпека, загроза), «симптом емоції» (desire to avoid or to escape it – бажання уникнути чи ухилитися від загрози), «характер небезпеки / загрози» (nearness of impending danger – неминуча: реальна / близька; possibility of impending danger – можлива / неминуча), «об’єкт загрози» (oneself or somebody who is important – індивід / близькі йому люди). Визначено, що у сучасній англійській мові категоріально різні аспекти одиниці fear фіксуються похідними словотвірними одиницями, що експлікують: стан індивіда; риси характеру індивіда; негативну оцінність об’єкта загрози; манеру поведінки тощо.