Етапи становлення громадянської ідентичності особистості - Петровська, Інга (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Зазначено, що становлення громадянської ідентичності особистості носить стадіальний характер і відбувається у процесі громадянської соціалізації, яку запропоновано розглядати як процес засвоєння індивідом соціального досвіду громадянськості (норм і цінностей громадянської культури, зразків громадянської поведінки, знань і уявлень щодо держави, громадянства тощо) шляхом включення в організаційне середовище держави і систему соціальних зв’язків з іншими громадянами. Виокремлено чотири етапи становлення громадянської ідентичності: інформаційно-перцептивний, змістовно-нормативний, ціннісно-смисловий та інтеграційно-ідентифікаційний. Показано, що інформаційно-перцептивний етап (охоплює дошкільний і ранній шкільний вік) є етапом початкової поінформованості, незрілого усвідомлення, характеризується наявністю фрагментарних і несистематичних уявлень і знань щодо громадянства, держави тощо, які формуються внаслідок фіксування повідомлень (переважно неявних) щодо громадянських норм і цінностей, спостереження громадянської поведінки інших. Змістовно-нормативний етап (охоплює середній шкільний / підлітковий вік) характеризується формуванням уявлень про соціальну роль громадянина, обізнаністю щодо системи громадянських прав та обов’язків, ідеалів і цінностей, а також формуванням уявлень про себе як про подібного до громадян своєї держави і відмінного від громадян іншої держави (самокатегоризація); починає зароджуватися система громадянських настановлень. Ціннісно-смисловий етап (охоплює юнацький вік) передбачає виокремлення й обґрунтування для себе ціннісно-смислових основ власної життєвої концепції, визначення спрямованості інтересів, зокрема щодо громадсько-політичної сфери, формування уявлень про себе як громадянина та ціннісно-оцінного ставлення до своєї громадянської приналежності. Інтеграційно-ідентифікаційний етап (охоплює період ранньої дорослості) характеризується кристалізацією, сформованістю ставленнєвих (когнітивних, афективних, конативних), ціннісно-смислових, просторово-часових (самореалізація) та діяльно-перетворюючих (суб’єктна активність) аспектів особистості, що сприяє формуванню психічного новоутворення (особистісного кон-структу) – громадянської ідентичності.