Особистісні кореляти креативності у підлітковому віці - Рудзевич, Ірина; Яцюрик, Алла (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано поняття «творчість» у наукових концепціях і теоріях. Окреслено зміст підходів щодо визначення сутності творчості. Виокремлено психологічні механізми, що стосуються діяльності підлітків із поетичними творами. Виходячи з результатів нашого дослідження, виокремлено особистісні кореляти креативності у підлітковому віці. До першої групи корелятів віднесені: цілісність, синтетичність, свіжість, самостійність сприйняття, спрямованість на розв’язання проблеми або завдання; висока чутливість до субсенсорних подразників, здатність сприймати неточності, відхилення, незвичайність і унікальність властивостей об’єкта; здатність помічати головне, бачити те, що ще навіть потенційно не виявилося; вміння у процесі сприйняття звільнятися від фіксованого настановлення. Друга група корелятів уміщує такі, як: неабияка ерудиція, зумовлена спрямованістю інтересів, і висока «забудькуватість» стосовно «звичайних» для життя фактів; здатність легко вловлювати головне і швидко забувати другорядне, здатність до створення асоціацій, неабияке запам’ятовування багатозначних ідей, підтекстів; особлива емоційність людини, яскравість і жвавість її уяви, незвичайність у сприйнятті об’єктів, високий ступінь фантастичності й образності (з віком спостерігається зрушення образної креативності у сферу абстрактної, наукової тощо); швидкість, гнучкість, оригінальність мислення, його дивергентність; інтуїція, вигадка, передбачення; фантазія, скептицизм, критичність, високий ступінь активності в мисленнєвій діяльності (для реалізації креативності потрібна інтелектуальна ініціатива, але сама по собі креативність зовсім не обов’язкова для здійснення інтелектуальної діяльності з простими об’єктами); висока емоційна збудливість, радість, пристрасність, наявність стенічних емоцій, прагнення до домінування, ризику, тяжіння до незалежності, порушення порядку, зняття почуття страху, фрустрації. Третя група корелятів включає такі особистісні характеристики креативів, як: відхилення від шаблону в поведінці, оригінальність, ініціативність, завзятість, самовідданість, неабияка енергійність, винахідливість, прямота суджень, чесність, безпосередність, спритність, незалежність, лабільність, внутрішня зрілість, критичність, скептицизм, сміливість, мужність, упевненість у невизначеності та хаосі, здатність до алегоричності, метафоричності, двозначності, наголошення на значущості свого «Я», висока самооцінка, гордість; мотиваційні особливості креативів: прагнення до участі в процесі творчості, до ознайомлення з фактами і новою інформацією, до відкриттів, до встановлення закономірностей, узагальнень, до духовного зростання, до співпраці, до самовираження і самоствердження, захопленість змістом пізнавальної діяльності, здатність до аналізу і синтезу, бажання іноді подовгу залишатися на самоті, «заглиблюватись у свої думки», прагнення до розвитку естетичних почуттів.