Психологічні особливості професійної комунікативної діяльності фармацевтичного працівника - Гончаренко, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті викладено результати аналізу наукових джерел із теорети- кометодологічних і прикладних аспектів проблематики. Визначено сутність і специфіку професійної комунікативної діяльності майбут- ніх провізорів, охарактеризовано їх професійні комунікативні якості та здібності, психологічні характеристики особистості, що форму- ють комунікативну компетентність майбутнього провізора (фар- мацевта). Підкреслено, що комунікативна компетентність провізора (фармацевта) – професійно значуща якість, оскільки його професійна діяльність передбачає спілкування: з хворими, їх родичами, лікарями. Зазначено, що професійні комунікативні якості провізорів станов- лять психологічний портрет майбутніх провізорів. Наголошено, що складниками професійної комунікативної компетентності майбутніх провізорів є мотиваційний, когнітивний і професійнокомунікативний компоненти, які відіграють роль критеріїв її розвитку. Визначено осно- вні умови формування комунікативної компетентності майбутнього фармацевтичного працівника. Констатовано, що серед професійно значущих психологічних характеристик особистості фармацевтич- ного працівника можна виокремити уміння спілкуватися, встановлю- вати і розвивати взаємостосунки з іншими людьми, емоційну ста- більність, урівноваженість за відсутності імпульсивності, надмірної емоційної експресивності, вміння «читати» і використовувати в про- фесійній діяльності невербальну мову комунікації, комунікативну то- лерантність, сенситивність до відхилення (знехтування). Окреслено професійно важливі для фармацевтичного працівника параметри па- ралінгвістичної комунікації й особливості використання засобів невер- бальної мовної комунікації у їх професійній діяльності