Psychological Justification of Using Authentic Fund of English Language by the Teachers at Secondary Schools - Гудима, Олександр; Яцюрик, Алла (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Психологічне обґрунтування використання автентичного фонду англійської мови вчителями в середніх школах АНОТАЦІЯ У статті здійснено психолінгвістичний аналіз англійських прислів’їв і приказок із компонентом «діяльність людини». Визначено, що функці- ональнокомунікативній, когнітивно і антропозорієнтованій парадиг- мі досліджень парамеологічних одиниць мови відповідає екзистенцій- на феноменологія. Остання породжує низку виокремлених авторами статті психолінгвістично зумовлених процесів. Перший процес – актуалізація інтуїції читача як своєрідна «наяв- ність» сутності досліджуваного об’єкта в свідомості суб’єкта, «без- ідеологічна», «самочинна» її презентація у силу глибокого інтенційного споглядання та розуміння її ейдосів. Зазначено, що цей момент вели- кою мірою пояснюється автентичністю матеріалів, що вивчаються. Другий процес пов’язаний зі своєрідною «суб’єктивізацією» вив ченого лексичного матеріалу, коли читач ніби імпліцитно «редукує» себе, свою сутність, свій особистісний зміст у мові. Останнє дає змогу читачеві ніби «перебувати» в мові, «виносячи за дужки» лише апріорні судження щодо певного об’єкта дослідження. Зазначено, що це сприяє зменшенню «відстані» між образом світу читача й тим змістом і сенсом, який закладений у певному прислів’ї чи приказці. Визначено, що останнє, в свою чергу, значною мірою уможливлює відтворення суб’єктоб’єктної єдності між образом світу читача та прочитаним й опанованим матеріалом, що поглиблює ментальну картину світу суб’єкта. Третій процес визначено як автентичну інтерсуб’єктивність, що може тлумачитися як своєрідна основа особистості, основа буття людини в світі, існування суспільства тощо. Зазначено, що автентич- ний матеріал створює позитивні передумови для існування так званих «егоцентричних часток», які кожна людина, після їхнього опанування, застосовує у своїй мові. Визначено, що до таких «егоцентричних час- ток» належать і дискурсивні слова, дослідження яких є максимально продуктивним у межах вивчення прислів’їв і приказок. Наголошено, що автентична інтерсуб’єктивність великою мірою стимулює вивчення реального функціонування мови з точки зору суб’єкта. Четвертий процес визначено як автентичну інтенціональність як саму по собі сутність свідомості, її скерованість на певний об’єкт вивчення. Обґрунтовано, що автентична інтенціональність є влас- тивістю свідомості особистості, за допомогою якої її стани характе- ризуються як такі, що містять зміст, автентичну інформацію, яка є поза свідомістю людини, в парадигмі ментального простору Всесвіту.