Характеристика самоефективності у просторі самодетермінації особистості - Дригус, Марія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати теоретикоекспериментального дослідження проблеми самоефективності у просторі самодетерміна- ції особистості. Здійснено теоретикометодологічний аналіз пробле- ми самоефективності у різних концептуальних підходах вітчизняної та зарубіжної психології. Розкрито концептуальну парадигму само- ефективності А. Бандури у контексті реципрокного детермінізму те- орії соціального научіння. Розкрито концептуальну парадигму Г. С. Кос- тюка щодо проблеми становлення ефективності особистості у кон- тексті концепції психічного розвитку індивіда. Акцентовано на тому, що Г. С. Костюк уперше самобутньо ініціював, ще у 40х рр. ХХ ст., проб лему особистісної самоефективності у системному вимірі. Окреслено концептуальне підґрунтя розробки проблеми самоефективності у ві- тчизняній психології, а також висвітлено спектри експериментально- го дослідження проблеми самодетермінації особистості у сучасному вітчизняному психологічному просторі. Здійснено аналіз експеримен- тального дослідження взаємозв’язків у системі «самоефективність – самодетермінація» особистості. Виокремлено сфери – смисложит- тєві орієнтації, самодетермінація, життестійкість і самоставлення особистості в концептуальному просторі самодетермінації особис- тості. Подано характеристику самоефективності у полі смисло- життєвих орієнтацій особистості й простежено взаємозв’язки са- моефективності зі сферою самодетермінації особистості; з’ясовано взаємозв’язки в опозиції «самоефективність – життєстійкість»; установлено взаємозв’язки самоефективності та самоставлення. Установлено тенденції взаємозв’язків у дихотомічній системі «само- ефективність – самодетермінація». Виокремлено домінантні ознаки, що є стрижневими в ефективному становленні взаємозв’язків систе- ми «самоефективність – самодетермінація». Окреслено модель про- дуктивного перебігу самоефективності у просторі самодетермінації особистості.