Проблема професійного становлення фахівця в парадигмі раціогуманістичної психології Георгія Балла - Примачок, Людмила (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті уточнено особливості дослідження професійного станов- лення фахівця з огляду на аналіз сучасних психологопедагогічних праць. Розкрито феномен професійного становлення в парадигмі раціогума- ністичної психології Георгія Балла. Обґрунтовано власне авторську дослідницьку позицію (з урахуванням проаналізованих ідей раціогума- ністичної психології), у межах якої слід вивчати процес професійного становлення фахівця в умовах здобуття ним вищої професійної освіти та в майбутній фаховій діяльності. Зазначено, що актуальність проблематики, яка порушується в цьому дослідженні, зумовлюється також і тим, що якщо розглядати професійне становлення людини в парадигмі раціогуманістичного під- ходу, то на першому плані постають не лише процеси особистісного розвитку, а й трансформації ціннісносмислових основ буття, механіз- мів життєвого самовизначення тощо. Наголошено, що актуальними ці проблеми є ще й тому, що раціогуманістична парадигма потребує пошуку аксіопсихологічних методів аналізу, що є необхідною умовою для наукового пояснення змін, які відбуваються в розвитку особистос- ті як результат руху культурного, економічного, соціальнополітично- го контексту їхнього буття. Визначено, що раціогуманістична психологія оперує поняттям, яке в науці описується як «світ конкретної людини». Останній розу- міється автором статті як «перехідний шар» між об’єктивною та суб’єктивною реальностями, не зрозумівши і не визнавши який, ми на- завжди закриваємо шлях до пізнання механізму вибірковості психічного відображення, шлях до розуміння механізмів виникнення і роботи люд- ської свідомості, що є основою для професійного становлення особис- тості. Зазначено, що під процесом професійного становлення майбут- нього фахівця розуміється розвиток особистісних потенціалів і ре- сурсів суб’єкта, які сприятимуть саморозвитку та самореалізації в парадигмі загальнолюдської культури, з урахуванням конкретних умов професійної діяльності у процесі опанування та відтворення фахівцем професійно значущих норм і цінностей.