Психосемантичний підхід у дослідженнях професійної самосвідомості майбутніх психологів - Дробот, Ольга; Митрофанова, Світлана (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті на підставі теоретичного аналізу виокремлено низку професійних компонентів групової свідомості, на основі яких можливе визначення чинників формування професійної самосвідомості майбутніх психологів. Обґрунтовано релевантність психосемантичного підходу як парадигми дослідження професійної свідомості майбутніх психологів. Доведено актуальність констатації та подальшого розвитку психосемантичного змісту професійної свідомості майбутніх психологів на всіх рівнях організації професійного психологічного навчання: світоглядному, професійному, особистісному. Категоріальна структура професійної свідомості до- сліджуваних спрямована на збереження смислової цілісності образу «Я». Доведено, що від того, як студенти уявляють і проектують своє професійне майбутнє, усвідомлюють життєві та професійні цілі, планують професійний розвиток і згідно з вимогами фаху самовдосконалюються, залежить ефективність процесу професійного становлення. Показано, що психосемантичні методи дають змогу отримати відомості про те, як професіонал усвідомлює й оцінює труднощі та протиріччя професій- ної діяльності, внутрішньо їх сприймає, самостійно і конструктивно вирішує їх відповідно до своїх цінностей. Із точки зору психосемантики констатовано, що професійна самосвідомість майбутніх психологів має трикомпонентну структуру, яка представлена: когнітивним компонен- том, що відображає усвідомлення своїх професійно важливих якостей, професійне самопізнання, внаслідок чого формується «професійний образ Я»; афективно-оцінним компонентом, що включає професійну самооцінку, самоприйняття, позитивне ставлення до себе як до фахівця, самоповагу, ставлення до своєї професійної діяльності, результатом чого є професійне самоставлення; поведінковим компонентом, що відображає мотиваційно-ціннісні та регулятивно-діяльнісні аспекти. Зроблено ви- сновок, що найважливішим чинником розвитку професійної свідомості майбутніх психологів і критерієм ефективності їх професійної діяльнос- ті є обов’язкова рефлексія змісту власної професійної свідомості. Оволо- діння професією психолога формує професійні уявлення студентів, чим зумовлює формування професійної свідомості.