Алекситимія як чинник соматизації психологічних проблем - Завязкіна, Наталія; Ведмеденко, Анна (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2020)
У роботі наголошено на актуальності проблеми глибшого розуміння та дослідження зв’язку алекситимії з соматичними захворюваннями, що може бути важливим для ефективнішої діагностики, профілактики і прогнозування надання професійної допомоги особам, які мають психосоматичні захворювання. Аналіз характеристик, притаманних особам з алекситимією та проявами психосоматичних захворювань, допоможе сформувати загальні критерії, які важливо враховувати при першому зверненні до лікаря або психолога. Мета статті полягає у виявленні зв’язку між алекситимією й особистісними особливостями в осіб зі схильністю до соматизації психологічних проблем. Для досягнення завдань використано такі методи: теоретичний аналіз наукової літератури, відповідні задачам дослідження психодіагностичні та статистичні методи. У дослідженні добровільно й анонімно взяла участь 61 особа (34 жінки та 27 чоловіків). У результаті дослідження проаналізовано поняття алекситимії та висвітлення цього феномену в сучасній науковій літературі. Опрацювання накопиченої з порушеної теми літератури надало змогу зробити висновки щодо історії дослідження алекситимії, її характерних рис і проявів, зв’язків, які окреслений феномен має з іншими психологічними конструктами, а також висловити припущення стосовно майбутнього напрямку в дослідженні цього феномену. У ході проведеного емпіричного дослідження було встановлено наявність різноманітних зв’язків, зокрема психологічних особливостей осіб, схильних до психосоматичних проявів. Виявлено зв’язок алекситимії з депресивністю, загальним дистресом як реакцією на життєві складнощі, а також дратівливістю та недостатньо сформованою регуляцією емоційної сфери. Проведений аналіз надав змогу зробити висновки щодо характеристик, притаманних особам, схильним до психосоматичних порушень. Продовження розробки й вивчення можливостей вирішення питань розуміння емоцій та емоційного самовираження було б цікавим із позицій вивчення ґендерних особливостей. Подальше дослідження алекситимії й соматизації та їх ґендерних і статевих особливостей, на наш погляд, має бути пов’язано з дослідженням порівняно нового феномену – нормативної чоловічої алекситимії.