Психологічні принципи організації дедуктивного процесу на уроках англійської мови в закладах середньої освіти - Івашкевич, Едуард; Коваль, Ірина (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2020)
Мета статті – охарактеризувати фазовий характер навчальної діяльності в закладах середньої освіти, описати пізнавальну сферу особистості, яка має фундаментальне навантаження з точки зору побудови моделі світу, окреслити етапи логічного запам’ятовування, виокремити деякі маршрути пізнавального процесу за психологічними принципами організації дедуктивної моделі навчання, запропонувати психологічні принципи, що є основою впровадження дедуктивних моделей на уроках англійської мови в закладах середньої освіти. Для розв’язання поставлених у роботі завдань використано такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення. Результати дослідження. Зазначено, що навчальна діяльність має фазовий характер. Перша фаза характеризується усвідомленням ситуації, і таке усвідомлення зростає з огляду на тривале виконання мисленнєвої діяльності. На етапі актуалізації другої фази відбувається процес нестабільної адаптації – есплікується стійка система мотивів, потреб та інтересів у їх тісній взаємодії з вольовою діяльністю особистості, що створює неабиякі передумови для подальшої адаптації учня до всього процесу навчальної діяльності. Третя фаза – це період стійкої адаптації, коли мета повністю реалізується і з’являються позитивні умови для її реалізації, а вся система рівнів пізнавальної діяльності чітко узгоджується з основною метою навчання. Показано, що емфатичні види пам’яті – рухова, емоційна, словесно-логічна, чуттєва (зорова, слухова, нюхова), образна, механічна, логічна, довгострокова, короткочасна, мимовільна тощо – так чи інакше беруть участь у процесі сприйняття й обробки інформації. Наголошено, що для класифікації видів пам’яті нерідко використовуються різні типи аналізаторів: зоровий, слуховий, руховий, змішаний тощо. Зазначено, що ефективність логічної пам’яті в двадцять разів більша, ніж механічної. У статті запропоновано власне бачення авторами етапів логічного запам’ятовування. Висновки. Зазначено, що когнітивну мотивацію до навчання слід формувати на основі таких психологічних принципів, які є основою впровадження дедуктивних моделей на уроках англійської мови в закладах середньої освіти: за допомогою спеціально організованих дидактичних дій; шляхом створення проблемних ситуацій; шляхом запровадження спеціальних форм і методів активного навчання, в змісті яких реалізується принцип проблемного навчання; з огляду на розвиток пізнавальної мотивації у спілкуванні вчителя й учнів, а також школярів між собою; через активізацію педагогічної майстерності вчителя, його вміння правильно організовувати діяльність учнів.