Класифікація особливих потреб дитини в контексті системного підходу - Кучманич, Ірина; Опанасенко, Людмила (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018)
Соціальний розвиток держави пов’язаний із вирішенням низки гострих соціальних проблем, серед яких украй важливим є соціалізація дітей з особливими потребами. Особливість потреб дитини зумовлена соціальною, фізичною й емоційною вразливістю та, як наслідок, необхідністю спеціальної уваги та послуг для уможливлення розвитку їх потенціалу. Незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів життєдіяльності дітей з особливими потребами, необхідно констатувати, що в сучасних наукових розвідках не представлено усталеної класифікації особливих потреб дітей, не розкрито їх сутності. У статті запропоновано класифікацію особливих потреб у контексті системного підходу шляхом вивчення взаємодії дитини (як складової системи) з іншими системами різних рівнів і представлено їх коротку характеристику. З’ясовано, що на рівні взаємодії «дитина – сім’я» (мікросистема) можливо виокремити такі потреби дитини, як: потреба в присутності іншого; потреба у прийнятті батьками та сиблінгами; потреба в постійній емоційній підтримці. До потреб рівня взаємодії «дитина – найближче оточення» (мезосистема) належать: потреба в прийнятті; потреба в самоствердженні; потреба в кваліфікованій медичній допомозі; потреба в психологічному супроводі. Групу потреб, актуалізованих взаємодією «дитина – позасімейні соціальні інституції» (езкосистема), складають: потреба в охороні здоров’я; потреба в соціальному захисті; потреба в отриманні освіти; матеріально-побутові потреби. До потреб рівня взаємодії «дитина – соціум» (макросистема) відносяться: потреба в толерантному ставленні суспільства; потреба в економічній і політичній підтримці. Установлено, що окреслені особливі потреби дітей детерміновані браком особистих ресурсів для оптимального фізичного та соціально-психологічного розвитку. Запропонована класифікація допоможе визначити засоби соціальної підтримки означеної соціальної категорії на різних рівнях взаємодії з соціальним середовищем.