Етнічні стереотипи: чинники формування та їх використання засобами масової інформації - Семенів, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018)
У статті проведено огляд перспективних й актуальних напрямків вивчення етнічних стереотипів. Автором розглянуто чинники впливу на формування та розвиток етнічних стереотипів у площині міжетнічної взаємодії. Проаналізовано стан розробленості поняття етнічного стереотипу в сучасній психології. Виявлено взаємозв’язки етнічних стереотипів із соціальними процесами та міжетнічною взаємодією. Установлено вплив міжетнічної взаємодії на формування етнічних стереотипів. Проаналізовано процес формування етнічних стереотипів, пов’язаний із психологічними аспектами міжнаціональних комунікацій, які тотожні різним типам соціальних відносин у суспільстві. Розглянуто перспективні й актуальні напрямки вивчення етнічних стереотипів. Автор вказує, що формування етнічних стереотипів відображає психологічні аспекти міжетнічних комунікацій. З’ясовано, що етнічні стереотипи є складовим об’єктом системи міжетнічних відносин, у якому жоден елемент не може бути домінуючим або існувати в ізоляції від інших, тобто стереотипи і міжетнічне спілкування взаємопов’язані та взаємозалежні. Проаналізовано методологічні чинники, які використовуються у сучасній психології для вивчення складності, унікальності, специфіки, дійсності існування та функціонування етнічних стереотипів суспільства. Значну увагу приділено характерному розриву теоретичного опису етнічних стереотипів і практичних рішень, що застосовуються під час вивчення етнічних відносин як галузі наукового пізнання. Автор дійшов висновку, що існує необхідність розробки систем раннього прогнозування конфліктних ситуацій і моделі виникнення та поширення конфліктів. Ця система ефективно запобігає кризовому стану міжетнічних відносин із небезпечними наслідками.