Теоретико–методологічне дослідження детермінант виникнення адиктивної поведінки у студентів - Михайлишин, У. Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018)
У статті розглянуто основні підходи зарубіжних і вітчизняних науковців до вивчення проблеми адиктивної поведінки особистості. Указано основні етапи формування адиктивного процесу. Проаналізовано основні ознаки, властиві людині із залежною поведінкою. Висвітлено основні види адиктивної поведінки та розглянуто узагальнену класифікацію хімічних і нехімічних форм залежної поведінки, які можуть проявлятись у людини. Визначено чинники, що можуть спричинити формування адиктивної поведінки у період студентства. Проаналізовано соціальні чинники. З’ясовано, що технічний прогрес у різних галузях індустрії, вплив групи однолітків, сім’ї тощо можуть спричинити формування залежної поведінки. Висвітлено чинники, пов’язані з індивідуальними особливостями особистості. З’ясовано, що психофізіологічні особливості людини (типологічні особливості нервової системи, характер), різні характеристики особистості можуть спричиняти виникнення адикцій. Показано, що психофізіологічні особливості людини визначають індивідуальну своєрідність адиктивної поведінки. Вони можуть істотно впливати на вибір об’єкта залежності, на темпи її формування, ступінь вираженості. Проаналізовано біологічні чинники, пов’язані зі спадковою схильністю до певних форм адиктивної поведінки, ступенем початкової толерантності до певних речовин. Визначено, що дослідження цього питання проводяться переважно трьома методами: генеологічними, близнюковими та дослідженнями прийомних дітей. З’ясовано, що схильність до формування адиктивної поведінки загалом є універсальною особливістю людини, у тому числі в період студентства. Зроблено висновок, що адиктивна поведінка може бути наслідком впливу не якогось одного, а одночасно декількох чинників, при цьому поєднання таких чинників індивідуальне для різних людей.