Емпіричний аналіз змістових характеристик життєвої позиції особистості - Тавровецька, Н. І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018)
Статтю присвячено емпіричному аналізу видів і проявів життєвої позиції особистості. Відображено спробу звузити розуміння життєвої позиції до конкретного набору чітких вимірюваних характеристик, використовуючи при цьому практично-інструментальний підхід. Зазначено методологічні та структурні аспекти дослідження життєвої позиції особистості, як однієї з фундаментальних категорій психології особистості, що потребують розробки адекватного психодіагностичного інструментарію. Проаналізовано основні результати апробації існуючих діагностичних методик для оцінки різних компонентів складного феномену життєвої позиції, виокремлено нові закономірності та конкретні прояви, що пояснюють функціонування життєвої позиції у структурі життєвого шляху особистості. Подано детальний опис діагностичних методів, призначених для вимірювання життєвої позиції та споріднених з нею феноменів. На основі емпіричного дослідження встановлено різні аспекти життєвої позиції, їх структурну складову, що регулює уявлення особистості про себе та світ. Зазначено найбільші статистично значущі зв’язки між такими показниками, як життєстійкість, екзистенції, показник щастя, локус контролю та базисні переконання. На основі факторного аналізу виокремлено вісім типів життєвої позиції, що представляють стратегії загального життєздійснення особистості. Виявлені складові дали змогу внести уточнення до структури життєвої позиції та виокремити в ній найбільш значущі компоненти, що впливають на поведінкову регуляцію та визначають побудову життєвого сценарію людини.