Теоретичний аналіз проблеми інформатизації суспільства - Матохнюк, Л. О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті проаналізовано останні дослідження і публікації щодо становлення та розвитку інформаційного суспільства. Здійснено теоретичний аналіз ідеології «інформаційного суспільства», аналіз складових інформаційної економіки, етапів розвитку інформаційного суспільства, вибудувано структуру інформаційного суспільства, а також описано складові її розвитку. З’ясовано, що в основі розвитку інформаційного суспільства є: інформатизація всієї системи загальної і фахової освіти – від дитячого садка до вищої школи і наступних форм підготовки і перепідготовки фахівців; підвищення ролі компетентності, професіоналізму і здібностей до творчості, креативності як одних з важливих особистісних характеристик; формування і розвиток інформаційних і комунікаційних послуг, у тому числі домашньої комп’ютеризації, орієнтованої на масового споживача. Досліджено процес інформатизації суспільства. Виокремлено етапи його видозмінення: аграрне, індустріальне, інформаційне суспільство. Досліджено етапи становлення та критерії розвитку. Показано, що процес інтеграції технологій і послуг прискорить розвиток як суспільства, так і особистості. Зміни, які відбуваються в суспільстві під впливом інформаційного середовища, призводять до змін як в характері праці, у структурі виробничих відносин, так і в сфері комунікацій. Зроблено висновок, що вплив інформаційно-комунікаційних технології мають позитивні та негативні наслідки як на суспільство, так і на особистість.