Психологічні особливості особистісного становлення японських майстрів бойових мистецтв - Осика, К. С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті розглянуто психологічні особливості становлення японських майстрів бойових мистецтв. Проаналізовано дослідження психологічної структури спортивної діяльності Н.Б. Стабмулової; виокремлено мотиви, засоби і результати діяльності. Розглянуто психологічні особливості спортивної боротьби та риси характеру спортсменів. Визначено основоположників японських бойових мистецтв кендзюцу та сай. Докладно представлено характеристику японського мистецтва володіння мечем кендзюцу. Мистецтво володіння зброєю сай (колюча клинкова холодна зброя за типом стилету, ззовні схожа на тризубець, з коротким древком і подовженим середнім зубцем) вважається традиційним для мешканців Окінави (Японія). Розглядається життєвий і бойовий шлях майстрів бою на мечах Міямото Мусасі й Сейдзиро та бою на тризубцях сай Чатан Яри і Сіроми. Детально описується підготовка майстрів до двобою, вивчення особливостей особистості супротивника, характеру, мотивів поведінки, емоційного стану супротивника, тактики бою, місця бою, мистецтво ведення бою. Особливу увагу зосереджено на психологічному механізмі ідентифікації; психологічних маніпуляціях – уявна неуважність, роздратування, спрямований вплив на супротивника, помилковий сором, «випускання пари», «розпалення атмосфери» агресором; психофізіологічному ефекті, ефекті соціальної інгібіції, аспекті впливу (когнітивний), фактор переваги; стратегії психологічного захисту – уникнення, агресія, миролюбство. Виділено якості особистості майстра сай Чатан Яри, які чітко проявляються в ситуації двобою: розумність, розсудливість, винахідливість, підприємливість, передбачливість, далекоглядність, наполегливість, упевненість у своїх діях та здатність контролювати їх. Йому притаманний гарний характер: м’який, врівноважений, комунікабельний, відчайдушний, рішучий, порядний.