Політ крізь бурю: морально-психологічні джерела життєдіяльності вождя індіанського племені - Осика, О. В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті розглянуто морально-психологічні джерела життєдіяльності відомого українського льотчика І.І. Даценка, його бойовий шлях як подвиг в ім’я Батьківщини, доля якого, яскрава та дивовижна, занесла його у далекі світи й дозволила очолити колоритну етнічну спільноту, носіїв первісної культури, стати вождем індіанського племені. Показано становлення особистості героя, системи формування центральних рис характеру, їх загартування і зміцнення в нелегких умовах війни, іноді на межі життя і смерті. Наведено дефініції «мотив», «мотивація», «мотивація досягнення». Окреслено провідні напрямки дослідження мотивації досягнення в сучасній зарубіжній та вітчизняній психології. Виокремлено психологічні механізми розвитку мотивації досягнення: позитивне підкріплення, самопідкріплення, опосередковане підкріплення, імітаційна поведінка, інтерперсональний вплив, ідентифікація. Складні життєві ситуації нерідко породжували тривогу в душі бійця. Відчуття тривоги давало можливість реагувати на загрозу адаптивним засобом завдяки виникненню захисного механізму заміщення, в процесі якого відбувалася переадресація з одного об’єкту на інший. У процесі бойових операцій у І.І. Даценка прослідковується цей психологічний механізм захисту. У вирішальних випадках у бійця спрацьовує психологічний механізм захисту витіснення, що забезпечує первісний захист Его, який сприяє найбільш ефективному шляху уникнення тривоги, котрий можна визначити як «мотивоване забуття». Такий процес дає можливість уникнути усвідомлення почуттів, що породжують страждання та призводить до забуття травмуючих ситуацій. Завдяки дії цього психологічного механізму І.І. Даценко був надзвичайно спокійним, врівноваженим, налаштованим на перемогу. Зроблено спробу осягнути потужну стихію вогню, яка відіграє надзвичайно важливу роль у життєдіяльності, міфологічній свідомості та менталітеті українського та індіанського етносів, долі нашого співвітчизника. Наведено характерологічні риси і якості особистості бійця. Потужна мотиваційно-потребова сфера, процеси саморегуляції, самодетермінації та ідентифікації сприяють становленню особистості героя. Доля українця у далеких світах, його сміливий і рішучий вчинок звитяги, самоствердження і свободи закарбувалися у серцях і пам’яті багатьох людей і стали яскравим взірцем і морально-психологічним підґрунтям для наступних поколінь співвітчизників.