Теорія учбової діяльності В.В. Давидова - Максименко, С.Д. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Дослі- джено зв’язок розгорнутого аналізу з вирішенням учбових задач. Кон- статовано, що уявний перехід від окремих особливостей до закономірних залежностей, здійснюваний у процесі аналізу шляхом перетворення да- ної ситуації за допомогою визначених розумових дій, має не тільки осо- бливе значення для формування у дітей інтелектуальних здібностей, але і для загального психічного розвитку, і, у цілому, розумового та естетич- ного виховання. Встановлено, що повноцінний аналіз процесу навчання можливий лише на основі адекватних положень загальнопсихологічної теорії діяльності. На основі цілісного діяльнісного трактування психіки, свідомості, особистості у працях цих учених сформульовано положення щодо навчання на рівні цілісної особистості та вимоги до мотиваційної сфери особистості, що забезпечує придбання особистісного змісту в ході оволодіння знаннями й уміннями. У придбанні особистісного змісту складається справжня єдність виховання і навчання. Показано, що ді- яльнісне трактування психіки уможливлює успішне вивчення вікових закономірностей походження та формування тих типів діяльності, усе- редині яких відбувається розвиток свідомості й особистості. Наукове вивчення проблеми розвиваючого навчання безпосередньо пов’язано з постановкою питання про конкретно-історичний підхід до оцінки харак- теру початкового навчання. Отримано відповідь на багато важливих пи- тань про формування способів теоретичного аналізу, питань рефлексії, форм дій і, з іншого боку, постали нові питання подальшого дослідження шляхів оптимізації навчально-виховного процесу. Зазначено, що тільки через сформовану учбову діяльність можна ввести учнів в основні форми науково-теоретичної свідомості чи мислення.