Структурна модель віри в юнацькому віці - Алєксєєва, Ю.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті представлено наукові погляди вчених на структуру феномену віри. Пре- зентовані структурні моделі віри особистості свідчать, що віра розгля- дається вченими як інтегроване психічне утворення, яке вміщує певні компоненти та складові. Теоретичне дослідження структурних моде- лей віри показало, що вони відображають різні конфігурації психічних явищ. Презентовано авторську модель структури віри в юнацькому віці. Відзначено, що дослідження віри в юнацькому віці спирається на методологічні принципи багаторівневості та ієрархічної організованості психічних процесів. Виділено структурні компоненти віри в юнацько- му віці (когнітивний, емоційно-ціннісний, конативний та системотвір- ний). До когнітивного компонента належать фідогенні, сцієнтогенні та квестіогенні переконання особистості. Фідогенні переконання – погля- ди особистості, засновані на вірі. Сцієнтогенні переконання засновані на інформації, отриманій в результаті пізнавальної діяльності. Квестіоген- ні переконання засновані на сумнівах. Емоційно-ціннісний компонент віри в юнацькому віці відображає ієрархію цінностей та вміщує широку палітру почуттів, які супроводжують віру (сумніви, впевненість, любов, надія, довіра, невпевненість, комплекс переживань самоставлення), що відображають схвалення або відкидання об’єкта віри залежно від ступе- ня визнання його важливості та актуальності для особистості. Відзначе- но, що об’єкти віри у свідомості індивіда виступають як ментальні цін- ності у вигляді концептів (готових поглядів, що містяться в суспільній свідомості) і /або конструктів (результатів власних міркувань, інтер- претацій, уявлень і переконань). Конативний (мотиваційно-поведінко- вий) компонент віри в юнацькому віці включає мотиваційну та вольову складові особистості, які виражаються в прагненні до дій на основі при- йняття рішення. Системотвірним компонентом віри в юнацькому віці є процес пошуку та признання сенсу цінностей, з якими людина стика- ється у своєму житті. Зроблено висновок, що феномен віри в юнацькому віці має свою специфічну структуру, яка містить певні компоненти.