Педагогічна взаємодія з учнями з різними видами обдарованості - Билінська, Н.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті здійснено аналіз наукових досліджень феноме- ну обдарованості, представлено опис популярних моделей обдарованос- ті, визначено критерії та види обдарованості, які найчастіше зустріча- ються. У статті подано результати діагностики особливостей особистості школярів з різними видами обдарованості. В якості діагностичного ін- струментарію було використано багатофакторний опитувальник особис- тості Р.Б. Кеттелла, що дозволив зафіксувати емоційні, комунікативні, інтелектуальні властивості особистості, а також властивості саморегу- ляції, що узагальнюють інформацію людини про саму себе. На підставі проведеного дослідження представлено психологічну характеристику особистості дітей з технічною, образотворчою, загальною інтелекту- альною, сценічною обдарованістю. Інформованість учителя про психо- логічні особливості особистості обдарованих школярів дозволить опти- мізувати і зробити ефективним його педагогічну взаємодію з дітьми з різними видами обдарованості. У зв’язку з цим існує необхідність пси- холого-педагогічної освіти, мета якого повинна полягати в розширенні кругозору в області психологічних знань і ознайомленні вчителів з на- уковою інформацією про феномен дитячої обдарованості, її видах, фор- мах прояву, про проблеми взаємодії з учнями з ознаками обдарованості і на формування у педагогів шкіл мотивації до саморозвитку, самоосвіти і потреби до використання психологічних знань в реальній педагогічній практиці. Результати дослідження можуть бути використані в освітньо- му процесі з підготовки та підвищення кваліфікації педагогів різних спеціалізацій та психологів освітніх закладів.