Психологічні особливості впливу сімейного виховання на формування креативності у дітей старшого дошкільного віку - Гудима, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано психолого-педагогічну літературу, в якій ви- вчається проблема впливу сімейного виховання на формування креа- тивності дітей старшого дошкільного віку. Проведено порівняльний аналіз рівня креативності дітей, що виховуються у сім’ях з різними стилями виховання (авторитетним, ліберальним, авторитарним, інди- ферентним, змішаним), який показав, що найбільш сприятливі умови для формування креативності дітей даного вікового періоду створені у сім’ях з авторитетним стилем виховання. Зазначено, що в цих сім’ях значну роль батьки приділяють можливості емоційного самовираження дитини; задоволенню креативних потреб і бажань; розвитку внутріш- ньої мотивації виконання творчих завдань. Високі результати показали також діти із сімей з авторитарним стилем виховання, однак жорсткий контроль та вимоги зі сторони батьків при виконанні творчих завдань дітьми призво дить до підвищеної тривожності, втрачається самостій- ність вибору методу розв’язання творчих завдань. Встановлено, що у дітей із сімей з ліберальним стилем виховання присутній низький рі- вень внутрішньої мотивації. З’ясовано, що дошкільнята цієї категорії схильні швидко переключатись із одного виду діяльності на інший, до чого спонукають незначні труднощі у виконанні певного завдання, їх орієнтиром при виконанні творчих завдань є реакція дорослого та отри- мання похвали після вдало виконаного завдання. Встановлено, що під впливом зовнішньої мотивації показники рівнів креативності дітей зна- чно зростають. Найнижчий рівень розвитку креативності у сім’ях з ін- диферентним та змішаним стилем виховання. У даних сім’ях батьки не приділяють достатньої уваги розвитку творчих здібностей, у результаті чого в дітей відсутній достатній досвід для самовираження у творчій ді- яльності.