Психологічний зміст перекладацької діяльності - Івашкевич, Е.Е. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
В статті описано психологічні аспекти перекладацької діяльності. Зазна- чено, що перекладач здійснює мовленнєве посередництво, за умов якого мовою перекладу створюється певний текст, комунікативно рівноцін- ний оригіналу, причому його комунікативна рівноцінність виявляється в її ототожненні перекладачем з оригіналом в функціональному, змісто- вому і структурному планах. Окреслено задачі перекладацької діяльності. Наголошено, що най- важливішою задачею перекладацької діяльності є виявлення мовних і екстралінгвістичних факторів, які уможливлюють ототожнення змісту повідомлення, що передається, різними мовами. Описано перекладацькі стратегії, які мають місце стосовно пере- кладу художньої літератури, а саме: включення в текст додаткових елементів (авторські вкраплення у перекладі); опущення елементів, надлишкових з точки зору іншомовного читача; перетворення смисло- вої структури слів і виразів; компромісні перекладацькі рішення; ви- користання адекватних замін (інтерпретація, антонімічний переклад, компенсація і т.д.); знаходження функціонального аналога; суто автор- ський переклад. Охарактеризовано особливості суто авторської стратегії пере- кладу, спрямованої на досягнення досить важливої мети професійної діяльності перекладача, а саме відображення експліцитних та імплі- цитних значень першотвору з метою збереження щонайбільшої свобо- ди інтерпретації, наведено приклади перекладу О.Логвиненком твору Дж.Д.Селінджера «Над прірвою у житі» із використанням стратегії «суто авторський переклад». Окреслено випадки непрямого перекладу тексту із привнесенням авторського смислу, запропоновано їхні тлума- чення. Сформульовано додаткову стратегію у перекладі художніх тво- рів, яку визначено як стратегію ампліфікації, обґрунтовано зміст цієї стратегії.