Комплексний підхід до визначення структури соціального інтелекту педагога - Івашкевич, Е.З. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
В статті описано результати проведених вченими досліджень соціального інтелекту особистості, зроблено висно- вки щодо його структури та особливостей функціонування. Зазначено, що результати емпіричних досліджень вчених дозволили виявити сім базових складових соціального інтелекту, які були об’єднані вченими у дві групи: 1) когнітивна складова: оцінка перспективи міжособистісної взаємодії; розуміння людей; знання соціальних правил взаємодії; від- критість у ставленні до оточуючих; 2) поведінкова складова: здатність взаємодіяти з людьми; соціальна адаптованість; високий рівень емпатії в міжособистісних стосунках. Запропоновано та описано авторську концепцію соціального інте- лекту педагога. Зазначено, що соціальний інтелект педагога вміщує три підструктури: когнітивну, мнемічну та емпатійну тощо. Встановлено, що когнітивна підструктура соціального інтелекту включає в себе су- купність досить стійких знань, оцінок, правил інтерпретації подій, по- ведінки людей, їх взаємовідносин і т.д. на основі сформованої системи інтерпретацій на мікроструктурному і макроструктурному рівнях. Показано, що мнемічна складова соціального інтелекту педагога характеризує наявність у індивіда здатності до інтерпретації явищ, по- дій життя, поведінки інших людей і свого власного як суб’єкта цих по- дій. Зроблено висновок, що емпатійна складова соціального інтелекту більшою мірою залежить від того, яку форму поведінки педагог обирає в якості пріоритетної, що очікує від оточуючих його суб’єктів, який цін- нісний інтерпретаційний комплекс у ставленні до навколишнього світу сформувався у людини, які можливості є в даного індивіда в плані ви- користання механізмів антиципації у розв’язанні різних проблем про- фесійного та соціального життя тощо.