Соціальна зрілість особистості як чинник становлення професійної зрілості психолога - Комар, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті здійснено спробу теоретичного та емпіричного аналізу проблеми взаємозв’язку соціальної зрілості та спрямованості професійної зрілості особистості психолога. Досліджено особливості взаємозв`язку соціальної зрілості особистості та спрямова- ності професійної зрілості психолога у процесі їх формування. Узагальнено позиції дослідників щодо структури соціальної зрілос- ті та виокремлено наступні компоненти: 1) когнітивно-мотиваційний компонент передбачає наявність знань, соціальних уявлень та системи цінностей особистості; соціаль- ний інтелект, дивергентне мислення, творчий пошук, планування жит- тєвого сценарію, знання життєвих криз, розуміння соціальної дійснос- ті, обрання фаху; 2) рефлексивний компонент передбачає психічну саморегуляцію, керування почуттями, психосексуальну грамотність, самостійність, ро- зуміння соціальних ролей, вміння відчувати нюанси соціальної ситуа- ції, розв’язувати проблемні ситуації, відповідальність; 3) операційно-технологічний компонент характеризується наяв- ністю певного соціального досвіду, навичок ефективної взаємодії з со- ціумом, вміння діяти адекватно ситуації, розмаїття технік поведінки, виконання соціальних ролей, вміння виходити з конфліктної ситуації. Визначено рівень розвитку та сформованості соціального інтелек- ту, а також його структурні компоненти; домінуючі стилі спілкування та провідні комунікативні уміння; пріоритетні види особистісної спря- мованості. Виявлено рівні розвитку соціального інтелекту та компе- тентний стиль спілкування у комплексі становлять достатній рівень розвитку соціальної компетентності, що співвідноситься з домінуючими спрямованостями особистості – спрямованістю на взаємодію і спілку- вання, а також діловою спрямованістю. Варто зазначити, що виявлений результат відповідає особливостям і специфіці підготовки майбутніх психологів, гуманістичній спрямованості їх професійної діяльності.