Індивідуально-психологічні особливості в системі соціально-психологічних детермінант виникнення бойового стресу у військовослужбовців – учасників антитерористичної операції - Кравченко, К.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті подано результати наукового дослідження, у якому брали участь вій- ськовослужбовці-учасники антитерористичної операції. Проведено ко- реляційний аналіз бойового стресу та індивідуальних особливостей вій- ськовослужбовців, у результаті якого ми отримали пряму кореляційну залежність між визначеними показниками. Це дозволяє нам стверджу- вати, що індивідуально-психологічні особливості військовослужбовців є детермінантою виникнення бойового стресу. Визначено достовірну відмінність за всіма показниками між групою військовослужбовців із наявністю бойового стресу та групою військових, у яких бойовий стрес не спостерігається. Досліджено певну динаміку проявів кожного показ- ника індивідуально-психологічних особливостей військовослужбовців, яка пов’язана з участю у бойових діях: поведінкові прояви військово- службовців, яким властива іпохондрія, будуть істотно зростати та мати більш виражений характер упродовж всього перебування в зоні анти- терористичної операції. Зазначено, що сильні прояви шизоїдного типу спостерігаються на етапі підготовки, які є незмінними аж до виник- нення бойового стресу високої інтенсивності, надалі ми маємо різкий стрибок у підвищенні проявів шизоїдного характеру; показник гіпо- манії не має проявів на етапі підготовки, однак потім спостерігається його стрімкий ріст. Визначено індивідуально-психологічні особливості військовослужбовців, які більш схильні до виникнення бойового стресу високої інтенсивності – це військовослужбовці психастенічного та пара- ноїдального типу. Встановлено індивідуально-психологічні особливос- ті військовослужбовців, які найменш схильні до виникнення бойового стресу високої інтенсивності – це військовослужбовці психопатичного типу.