Макіавеллістичні координати політичної компетентності особистості - Кревська, О.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена теоретичному та емпірич- ному обґрунтуванню макіавеллістичних координат політичної ком- петентності особистості з урахуванням її належності/неналежності до політичної сфери як професійного виду діяльності. Презентовано тео- ретико-методологічний аналіз політичної компетентності; визначено базові характеристики її прояву, з’ясовано побутовий і професійний рівні функціонування політичної компетентності. Зазначено лідерські характеристики фахівців політичної сфери та наведено їх суміжність із ознаками авторитаризму і макіавеллістичної особистості. Проведено дослідження макіавеллістичних характеристик полі- тичної компетентності особистості. Розроблено програму емпіричного дослідження. Комплекс використаних методів математичної обробки результатів дослідження дає змогу конкретизувати макіавеллістичних характеристик політичної компетентності у представників побутово- го та професійного рівня політичної компетентності. Зафіксовано ви- сокі показники прояву макіавеллізму у фахівців політичної сфери та виокремлено їх особистісні характеристики комунікабельності, агре- сивності і домінантності та вираженого прагнення до досягнень і схва- лення. Низькі показники прояву макіавеллізму у досліджуваних побу- тового рівня політичної компетентності супроводжуються вираженими показниками взаєморозуміння, соціальної автономності та готовності допомагати іншим людям. Наголошено на необхідності постійної фікса- ції макіавеллістичних тенденцій поведінки фахівців політичної сфери в силу уникнення їх професійних деформацій.