Пcихологічні підходи до побудови регуляторно-рівневої моделі гумору - Крупельницька, Л.Ф.; Шпортун, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена подан- ню регуляторно-рівневої моделі гумору, яка містить опис цілей, рівнів, процесу та результатів особистісної регуляції. Досліджено, що регуля- торно-рівнева модель гумору містить: цілі, рівні, процес та результати особистісної регуляції. Особистісна регуляція з допомогою гумору є ре- гуляцією зі складними міжрівневими зв’язками. У процесі розробки моделі з’ясовано, що «центр управління» знаходиться на найвищому рівні регуляції – особистісному. При відносній автономності кожного з рівнів, вони, тим не менш, принципово не можуть бути автономними повністю. У нормі типовим для функціонування гумору є переважан- ня контролю та управління особистісного рівня регуляції. Варіант по- єднання посилення нижчого рівня з тимчасовим послабленням вищого рівня при нормальному функціонуванні носить тимчасовий і ситуатив- ний характер. Систематичне ж ізольоване посилення нижчих рівнів ре- гуляції при постійному послабленні вищого рівня свідчить про патоло- гічний розвиток функціонування гумору. У такому разі нижчий рівень регуляції засобами гумору сам починає виконувати ключову роль без достатнього зв’язку з вищими рівнями; нижчі рівні регуляції підпоряд- ковують собі вищі.