Сутність готовності особистості до самоосвітньої діяльності - Мартинюк, І.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано сутність готовності студентської молоді до самоосвітньої діяльності. У процесі теоретичного аналізу нау- кових праць з проблеми вивчення виокремлено такі суттєві характе- ристики зазначеного особистісного утворення: передумови, структура, критерії та прояви, рівні розвитку. Передумовою готовності особистості до самоосвітньої діяльності виокремлено взаємодію внутрішніх харак- теристик особистості та зовнішніх впливів, що проявляється через різні форми самоосвіти. З’ясовано, що структуру готовності особистості до самоосвітньої діяльності утворюють особистісний (пов’язаний із пси- хологічними характеристиками особистості як суб’єкта діяльності), когнітивний (пов’язаний із здійсненням навчальної діяльності загалом) та діяльнісний (пов’язаний із здійсненням власне самоосвітньої діяль- ності) компоненти. Обґрунтовано критерії готовності до самоосвітньої діяльності студентської молоді: усвідомлення значущості самоосвіти, стійкість інтересу до певної сфери знань, самостійність у пошуку від- повідей на актуальні питання, ініціативність в оволодінні знаннями та вміннями, наполегливість у подоланні перешкод на шляху оволодіння новим досвідом, емоційне задоволення від здійснення самостійної на- вчальної діяльності, результативність самоосвітніх актів. Зазначено, що рівні розвитку готовності до самоосвітньої діяльності доцільно ви- окремлювати залежно від перебігу самоосвіти особистості, при цьому кожен з рівнів може зумовлюватись різною мірою вираженості кожного із компонентів-показників згаданого утворення. Зроблено висновок про те, що готовність особистості до самоосвіт- ньої діяльності – стійке психологічне утворення, що інтегрує особис- тісні якості, здібності, мотивацію, знання, уміння, навички, необхідні для здійснення цієї діяльності, проявляється як налаштованість до са- моосвіти і забезпечує її ефективність (у результаті чого виникає якісно новий стан особистості: нові знання, уміння, навички, нові особистісні якості, нові погляди та переконання).