Теоретико-методологічні аспекти етнічної толерантності в контексті міжособистісної взаємодії - Семенів, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті розглянуто вплив ет- нічної толерантності на формування та розвиток міжетнічних взаємин, дослідження етнічної толерантності у практиці вивчення міжетнічних відносин. Встановлено що об’єктом дослідження багатьох зарубіжних і ві- тчизняних вчених є етнічна толерантність, її вплив на формування, становлення та розвиток міжетнічних взаємин, їх психологічний зміст і основні функції. Автором зроблено висновок, що сучасне суспільство по- требує додаткових соціально-психологічних досліджень, щоб здійснити комплексне вивчення чинників формування етнічної толерантності, її вплив на міжетнічні взаємини, які залишаються недослідженими в цій області психології, залишаючи великі можливості для вчених-психо- логів. У статті розглянуто особливості формування етнічної толерантнос- ті. Автором вказано, що структура етнічної толерантності відображає психологічні аспекти міжетнічної взаємодії особистості, які пов’язані з різними видами соціальних відносин у суспільстві. Увагу приділено характеристиці етнічної толерантності та практичним її дослідженням у галузі наукових знань соціальної психології. Зроблено висновок, що існує необхідність розробки системи ран- нього прогнозування конфліктних ситуацій і моделі виникнення і по- ширення етнічних конфліктів. Ця система допоможе ефективно за- побігати кризові стани в галузі міжетнічних відносин з небезпечними наслідками.