Особливості покращення психомоторного розвитку розумово відсталих дітей засобами рухової активності - Сімко, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті роз- глянуто можливість застосування фізичних вправ, як універсального засобу рухової активності для покращення порушень психомоторного розвитку розумово відсталих дітей дошкільного віку. Здійснено тео- ретичний аналіз наукових досліджень щодо проблеми психомоторного розвитку та рухової активності дітей з відхиленнями в інтелектуаль- ній сфері. Встановлено, що фізичний розвиток і рухова підготовленість ди- тини з інтелектуальною недостатністю багато в чому визначають її загальну дієздатність у навчанні та праці, утворюють компенсаторні резерви організму для подолання відхилень у розвитку. Для розумін- ня механізмів взаємозв’язку рухової активності та функціональних можливостей організму велике значення мають дослідження, що роз- кривають значущість м’язового масиву в становленні та формуванні вегетативних функцій організму, механізми взаємодії моторики та ве- гетатики. Визначено вплив рухової активності на психомоторний розвиток розумово відсталих дітей дошкільного віку та особливості її застосуван- ня у здійсненні корекційної роботи. Водночас, психомоторика – це не тільки цілісна, вікова картина рухової структури, яка відображає вро- джені тілесні особливості, набуті звички, навички, а й сукупність ана- томо-фізіологічних і психологічних механізмів, що забезпечують реалі- зацію простих і складних рухових реакцій та дій. Доведено, що недостатня рухова активність розумово відсталих ді- тей негативно впливає на їх організм, але необхідно враховувати, що зайва рухова активність веде до негативних функціональних змін в сер- цево-судинній системі дошкільника, тому необхідно враховувати інди- відуальні особливості рухових можливостей кожної дитини.