Особливості психосоматичних захворювань у працівників державної служби України з надзвичайних ситуацій - Старик, В.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті розглянуто проблему негативних наслідків впливу професійної діяльності на фахівців Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Проведено теоретичний аналіз особливостей виникнення, розвитку та впливу психосоматичних розладів на особистість в робо- тах вітчизняних та закордонних вчених. Проаналізовано особливості взаємозв’язку континуума «здоров’я-хвороба» у працівників ДСНС та змін, що виникають під впливом умов професійної діяльності, а та- кож індивідуальних особливостей сприйняття даного впливу. Описано специфіку виконання завдань за призначенням фахівців екстремаль- ного профілю діяльності, що визначає високий рівень стресогенності професії рятувальника. Представлено результати дослідження індиві- дуально-психологічних властивостей працівників ДСНС та за резуль- татами побудовано індивідуально-типологічний профіль особистості рятувальника. Досліджено вплив високого рівня ризиконебезпечності професійної діяльності та індивідуально-типологічного профілю ряту- вальника на особливості виникнення у них психосоматичних захво- рювань. Описано основні групи психосоматичних розладів. Виділено типові психосоматичні «зони ризику» серцево-судинної та травної сис- тем у фахівців ДСНС. На основі отриманих результатів описано про- філь хворого, страждаючого ішемічною хворобою серця, інфарктом міокарда, виразкою шлунку та дванадцятипалої кишки. Обґрунтова- но, що психосоматичний статус працівника має цілком обумовлений характер, тому повинен бути об’єктом ретельної уваги не лише ліка- рів, але й фахівців-психологів. Доведено доцільність застосування не- йрофізіологічного напряму у комплексному вивченні та профілактиці патогенезу психосоматичних розладів рятувальників, в основі якого лежить стрес.