Результати дослідження динаміки індивідуально-психологічних рис психологів пенітенціарних установ - Стріха, С.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена визначенню динаміки змін індивідуально-психологічних рис особистос- ті психолога пенітенціарної установи, що суттєво впливають на ефек- тивність виконання професійних функцій. Визначено етапи проведення дослідження за формування необхідних індивідуально-психологічних рис психологів щодо оптимізації виконання тих завдань, що висувають- ся перед ними вимогами професійної діяльності. Подано характеристи- ку дій на кожному етапі дослідження. Визначено чотири групи критері- їв, яких було дотримано під час проведення дослідження стосовно самої професійної діяльності зазначених фахівців та їх індивідуально-психо- логічних рис, що мають суттєво впливати на ефективність виконання професійних функцій. Досліджено динаміку змін індивідуально-психологічних рис осо- бистості психолога пенітенціарної установи, що здійснювалось на осно- ві проведення констатуючого експерименту з фіксацією кількісних по- казників визначених нами критеріїв за допомогою аналізу наукових джерел, поглядів на дану проблематику самих респондентів та експер- тів. Визначено констатуючі показники груп респондентів та проведено тренінговий курс розвитку впевненості у власних силах психологів. Після проведення тренінгового курсу було здійснено формуючий екс- перимент, де відбулося порівняння отриманих показників після контр- ольного та формуючого експериментів дослідження. Зрушення були перевірені за t – критерієм Стьюдента на рівні статистичної значимості р  0,05. Зроблено висновок щодо достовірності позитивних змін визна- чених нами показників.