Сучасні інтерпретації проблеми побутового насильства як соціально-психологічного феномену - Троіцька, М.Є. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Статтю присвячено аналізу теорій побутового насильства. Розглянуто тенденції пояснення природи насильства. Досліджено біологічний підхід, що вивчає вплив генетичних та гормональних чинників на виникнення побутового на- сильства. Проаналізовано екологічне пояснення природи насильства. У статті вивчено та описано спроби систематизації теорій насиль- ства, приділено увагу гендерним теоріям побутового насильства. У цій площині насильство розглянуто як практику, що використовується у подружньому житті для контролю і підтримки відносин влади і підпо- рядкування. Описано відтворення поведінкових насильницьких прак- тик у сім’ї як основному інституті патріархату. Охарактеризовано механізми відтворення насильницьких форм по- ведінки через научіння та фактори ризику їх прояву. Виокремлено спо- соби формування насильницького мислення та насильницької діяльнос- ті, а також формування ставлення до побутового насильства через його позитивне підкріплення. Проаналізовано мікросоціальні та макросоціальні теорії насиль- ства в сім’ї, розглянуто рівневий та багаторівневий підходи в теоріях побутового насильства. Описано особистісні характеристики та психо- логічні властивості, що сприяють виникненню побутового насильства. Здійснено аналіз теорії когнітивних скриптів, приділено увагу впливу середовища на виникнення побутового насильства.