Соціально-психологічні особливості динамічних основ функціонування цінностей у групі - Михайлишин, У.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Встановлено, що основною умовою прийняття членами групи цінностей, які висуває більшість групи, виступає довіра. З’ясовано, що довіряти більшості члени групи можуть за таких умов: коли групові норми, які пропонує більшість, сприяють груповій продуктивності, груповій згуртованості, дисциплінують членів групи, допомагають групі створити та підтримувати загальну систему координат і зв’язки у соціумі, визначають правила поведінки і специфіку відносин із соціальним оточенням, з іншими групами та її членами. Досліджено, що на ступінь довіри до більшості групи можуть вплинути і такі показники, як симпатія та антипатія. Встановлено, що члени групи не піддадуться впливу більшості, якщо вважають себе правими, а також у ситуації втрати довіри до думки більшості. Визначено, що експектації членів груп містять уявлення відносно норм групи, які би передусім не принижували особистість, сприяли тому, щоб група була єдиним цілим, підвищували рівень продуктивності діяльності членів групи. З’ясовано, що члени групи підпадають під вплив більшості тільки тому, що норми, які декларує більшість сприяють адаптації; дисципліні членів групи; груповій продуктивності; згуртованості; визначенню правил поведінки й відносин із оточенням, з іншими групами та її членами; розв’язанню конфліктів. Визначено, що члени групи готові піддаватися впливу більшості тому, що хочуть бути її членами; бути прийняті й схвалені членами групи; норми і правила допомагають їм досягти певних цілей. Зроблено висновок, що у випадку незадоволення означених умов більшістю, її пропозиції будуть проіґноровані й відкинуті членами групи, на що вказують виявлені кореляційні залежності.