Досвід сімейних стосунків у дистантній і традиційній сім’ях. - Венгер, Г.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено емпіричному дослідженню дистантної сім’ї. Детально описано вибірку дослідження, співвідношення між статтю і досвідом сімейних стосунків, співвідношення між типом сім’ї та рів- нем освіти. Досліджено розподіл сімейних ролей у традиційній і дис- тантній сім’ях. Розглянуто поняття «рольові стосунки», «дистантна сім’я», «адаптація», «психологічний супровід», «криза сім’ї», «сімейні взаємини». Акцентовано увагу на соціально-демографічній характеристиці вибірки дослідження. Розглянуто зміни традиційних соціальних ролей у дистантних сім’ях. Зосереджено особливу увагу на порівняльному аналізові рольових стосунків у традиційних і дистантних сім’ях. Проаналізовано проблеми зміни традиційних ролей. Досліджено рівень адаптації подружжя на дистанції. Детально розглянуто досвід сімейних стосунків у дистантній родині та традиційній сім’ї. На основі аналізу наукових джерел визначено ієрархічну структуру сімейних ролей-взаємодій у традиційних і дистантних сім’ях; розглянуто соціальний інститут сім’ї. Встановлено, що для обох типів сімей провідними ролями-обов’язками виступають ті ролі, які є ключовими для соціально-економічного функціонування родини. Порівнюються ролі, які найчастіше виконуються партнерами. Досліджено зміст поняття «роль» та особливості його застосування у сімейних відносинах; розглянуто зміни традиційних соціальних ролей у дистантних сім’ях; висвітлено осно- вні проблеми сучасної дистантної сім’ї. Акцентовано увагу дистантним відносинам, порівнюючи їх із близькими відносинами. Здійснено порівняння досвіду сімейних стосунків у традиційній і дистантній родині. Зосереджено увагу на співвідношенні між типом сім’ї та рівнем освіти. Зроблено висновок, що отримані результати можуть бути використані при підготовці майбутніх фахівців, у викладанні психології сім’ї, в практиці викладання навчальних курсів «Психологія сім’ї», «Соціальна психологія», «Сімейне консультування». У перспективах подальшого дослідження вбачається створення тренінгової групи сімей для адаптації подружжя один до одного, для адаптації ролей та зменшення емоційної дистанції.