Психологічні особливості взаємодії в конфліктних ситуаціях подружжя із суттєвою різницею у віці - Зозуль, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано та обґрунтовано необхідність дослідження подружніх конфліктів у представників різновікових шлюбних союзів. Зокрема, визначення психологічних особливостей взаємодії у конфліктних ситуаціях подружжя із суттєвою різницею у віці. За результатами вивчення сутності подружнього конфлікту та узагальнення досвіду в даній проблематиці, автором означено, охарактеризовано та досліджено конфліктні сфери: відносини з родичами та друзями, виховання дітей, домагання автономії, порушення рольових очікувань, неузгодженість норм поведінки, прояви домінування одного партнера, ревнощі та фінанси; типи прояву конфліктної поведінки в різних сферах сімейного життя пар із суттєвою різницею у віці; вираженість конфліктних реакцій членів різновікової подружньої пари. Описано показники конфліктної взаємодії у подружньому житті подруджжя із суттєвою різницею у віці, співвідношення вини за конфліктні ситуації та визнання себе ініціатором конфлікту. Представлено параметри приводу до сімейного конфлікту. Обґрунтовано статистичну значимість співвідношень пасивних та активних реакцій у подружньому конфлікті в асиметричних за віком шлюбних союзах. Виявлено, що серед досліджуваних обох груп переважає пасивне ставлення до конфліктів та заперечення власної вини у ньому, що негативно позначається на сімейних стосунках і зменшує шанси ефективного вирішення подружніх конфліктів. Зазначено, що при цьому серед чоловіків контрольної групи дещо менше виражена тенденція до пасивного ставлення до конфліктів, вони більше орієнтовані на їх активне вирішення. Встановлено психологічні особливості взаємодії в конфліктних ситуаціях подружніх пар із суттєвою різницею у віці.