Соціально-психологічна підтримка як чинник подолання скрутних життєвих ситуацій - Кривоконь, Н.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті аналізуються особливості і зміст соціально-психологічної підтримки особистості як чинника подолання скрутних життєвих ситуацій у контексті психології соціальної роботи. Визначається, що соціальними чинниками стратегій долаючої поведінки виступає соціальна підтримка, врахування власних можливостей, вимог, що висуваються до людини, відповідь середовища на можливі дії та приналежність людини до соціальної групи. Природній процес перебудови свідомості необхідно доповнити, оптимізувати соціально набутим досвідом роботи над собою, над своїм внутрішнім світом. Підкреслюється, що соціально-психологічна підтримка виявляється в соціально-психологічному направленні, організації рефлексії, осмисленні, активізації, спрямуванні активності людини в потрібному руслі. Зміст психосоціальної підтримки визначається потребами конкретного індивіда та зумовлюється негараздами його конкретної життєвої ситуації. Робиться висновок про необхідність розвитку системи психологічної підтримки та «психологізації» послуг для клієнтів соціальної роботи в Україні. Ця допомога повинна базуватися на поєднанні теоретичних знань і результатів емпіричних досліджень стосовно підходів до розуміння життєвих ситуацій різної складності та особливостей реагування, поведінки людей в них. Соціально-психологічна підтримка повинна розглядатися в якості ресурсу та стратегії для подолання скрутних ситуацій і як важливий механізм врегулювання відносин у процесі взаємодії особистості, ситуації та соціального середовища.