Семантичний аналіз наукової категорії «соціальні очікування» - Попович, І.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті реалізовано спробу семантичного аналізу наукової категорії «соціальні очікування». Зазначено, що термін «концепт» пов’язаний з антропоцентричною парадигмою мовознавства та когнітивно-прагматичною методологією і використовується поряд з такими ключовими поняттями, як «дискурс», «картина світу» для репрезентації світоглядних, інтелектуальних та емоційних інтенцій як намірів і прагнень особистості, що відображені у її творіннях – текстах. Розглянуто семантичний концепт як смислову одиницю семантичного аналізу наукових категорій, понять, визначень, дефініцій. Здійснено аналіз семантичних концептів наукової категорії «соціальні очікування» у слов никах наукової термінології, довідниково-енциклопедичній літературі, науковій теорії та практиці. Висловлено припущення, що виокремлення семантичних концептів, допоможе краще дослідити соціальні очікування особистості, внесе ясність у соціально-психологічний зміст досліджуваного явища, сприятиме виокремленню значущої наукової інформації, узагальнить наукову спадщину вихідної наукової категорії. Наочно показано семантичні концепти наукової категорії «соціальні очікування». Окреслено смисловий простір досліджуваної проблеми. Виокремлено розмаїття наукових понятійних одиниць, серед яких найпоширеніші такі: суб’єктивні орієнтації, суб’єктивні уявлення, ціннісні орієнтації, мотиви поведінки, система очікувань, вимоги, санкції, психічний стан, форма надії, спосіб поведінки, проградієнтна серія почуттів, сторона взаємодії. Показано, що іноді у визначенні зустрічаються характеристики, функції, ознаки соціальних очікувань.