Аналіз мотиваційного компонента здорового способу життя старшокласників у навчальному процесі - Волошко, Н.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проаналізовано результати психодіагностичного дослідження рівня розвитку мотиваційного (спонукального) компонента культури здорового способу життя учнів старших класів у навчально-виховній діяльності. Досліджено загальний рівень розвитку мотива ційного компонента культури здорового способу життя, який властивий переважній більшості учнів старших класів. Узагальнено та проаналізовано результати рівня розвитку мотива ційного компонента за основними аспектами здорового способу життя учнів, що спрямовані на збереження і зміцнення фізичного, психологічного, соціального та духовного здоров’я, такими як: – дотримання раціонального режиму дня (режиму сну, режи му навчання (праці) та відпочинку); дотримання раціо нального харчування (режиму харчування і його якості); дотримання опти мальної здоров’я- зберігальної рухової активності; дотримання особистої гігієни; – дотримання норм здорової психологічної життєдіяльності (гігієна розумової праці, раціональний режим праці (навчання) та відпочинку); організація індивідуального здоров’язберігаючого стилю праці (навчання) на основі знань про індивідуально-психологічні та психофізіологічні властивості особистості; використання навичок психологічної саморегуляції; творчий інтелектуальний (само)розвиток, пізнання, навчання; – дотримання норм здорового соціально-психологічного клімату в колективі (здорових взає мовідносин, спілкування); активна соціальна самореалізація в різних сферах життєдіяльності (навчальні, особистісні успіхи, досягнення, захоплення); дотримання норм здорової соціальної життєдіяльності, нормальна адаптація (відсутність шкідливих звичок, право порушень, соціально ризикованої поведінки); – дотримання духовних чеснот, релігійних заповідей, викорінення смертних пристрастей; життєдіяльність на основі Добра, Краси, Істини.