Мотиваційні особливості академічної саморегуляції студентів - Фоменко, К.І.; Кузнецов, О.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена вивченню актуальної психологічної проблеми – зв’язку мотиваційних та особистісних особливостей із показниками академічної саморегуляції особистості студентів. У статті подано аналіз діагностики рівнів саморегуляції студентів, серед яких провідним є інтроектований рівень. Визначено, що зовнішнє регулювання навчальної діяльності пов’язане із мотивацією запобігання невдачі, а внутрішнє спонукання – із мотивацією досягнення успіху. Навчальна мотивація студентів виявилась пов’язаною із їх прагненням до самоствердження: губристична мотивація та прагнення до переваги позитивно пов’язане із зовнішнім та інтроектованим регулюванням, прагнення до досконалості – із внутрішнім спонуканням; існує негативний зв’язок між прагненням до переваги та ідентифікованим регулюванням. Існує зв’язок між академічною саморегуляцією та перфекціонізмом: перфекціонізм, орієнтований на себе, негативно пов’язаний з ідентифікованим регулюванням та внутрішнім спонуканням, перфекціонізм, орієнтований на інших, позитивно пов’язаний із інтроектованим перфекціонізмом та негативно – із ідентифікованим регулюванням. Показано, що внутрішнє спонукання як інтерес до навчання суперечить перфекціонізму особистості. Встановлено зв’язок між принциповим типом відповідальності й інтроектованим та ідентифікованим рівнями саморегуляції, між нормативним типом відповідальності та інтроектованим і зовнішнім регулюванням навчальної діяльності. Показано, що внутрішня спрямованість саморегуляції навчальної мотивації тяжіє до принциповості як типу відповідальності, а зовнішня – до нормативності. Представлене дослідження розкриває роль відповідальності, перфекціонізму, мотивації досягнення та губристичної мотивації у саморегуляції навчальної діяльності студентів.