Кореляційні дослідження гумору і Я-концепції студентів - Артемьева, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати емпіричного дослідження, спрямованого на виявлення взаємозв’язку гумору і Я-концепції у сту- дентів вишу. Наявність прямих зв’язків між самооцінкою, вольовим аспектом особистості і гумористичною реакцією свідчить про те, що студенти, які здатні розуміти гумор, емоційно сприймати смішне, вико- ристовувати гумор в якості захисного механізму при подоланні стресу, а також здатні самі створювати гумористичні продукти, водночас від- значаються адекватною самооцінкою, приймають себе як особистість, схильні усвідомлювати себе як носія позитивних, соціально бажаних характеристик; вони мають високий рівень самоконтролю; як правило, це екстраверти, яким властиві комунікабельність, спонтанність, актив- ність.