Стратегія реконструювання як мисленнєвий механізм розв’язування творчої математичної задачі - Мойсеєнко, Лідія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто питання стосовно психологічної сутності дії мисленнєвої стратегії реконструювання як механізму розв’язування творчої математичної задачі. За результатами досліджень математичного мислення конста- товано його творчий характер та означено підхід до його вивчення шляхом аналізу переважаючих мисленнєвих дій у процесі розв’язування творчих математичних задач різних класів: на знаходження невідомої величини, на доведення, на побудову, евристичних задач. Виокремлено три складові процеси творчого математичного мислення: процес ро- зуміння, процес прогнозування та апробаційний процес. В експерименті взяли участь 220 студентів технічного універси- тету. Встановлено, що реконструюючі дії епізодично зустрічаються впродовж усіх складових процесів творчого математичного мислення студентів, і проведено аналіз реконструювання у зазначених процесах упродовж розв’язування всіх класів математичних задач. З’ясовано, що у деяких випадках мисленнєві дії реконструювання набувають стану мисленнєвої тенденції і можуть мати місце або впродовж будь-якого складового процесу, або кількох процесів, пере- творюючись у переважаючі мисленнєві тенденції і призводячи до ре- зультативності пошукового процесу. Встановлено, що результатив- ність реконструювання у процесах розуміння, прогнозування чи апро- баційного процесу різна і може призвести як до вірного результату, так і до хибного. Акцентовано на значущості суб’єктивної впевненості у якості отриманого результату, в можливості продовження мисленнєвих дій із застосуванням реконструювання, у завершенні формування страте- гії реконструювання. Доведено, що у випадку, коли тенденція до реконструювання пере- важає впродовж усіх складових процесів і суб’єкт отримує суб’єктивну впевненість у правильності своїх дій, то така тенденція перетворю- ється у мисленнєву стратегію реконструювання, яка забезпечує по- зитивний результат пошукового мисленнєвого процесу, спрямованого на розв’язування творчої математичної задачі. Установлено, що мисленнєва стратегія реконструювання не на- лежить до певного класу задач.