Особливості зв’язку між задоволеністю роботою та оцінкою ефективності представників групи професій «людина – техніка» - Моцна, Світлана; Байєр, Оксана (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проаналізовано особливості зв’язку між оцінкою ефективності та за- доволеністю роботою представників групи професій «людина – техні- ка» на прикладі слюсарів із ремонту й експлуатації газового устатку- вання. Для визначення особливостей зв’язку між оцінкою ефективнос- ті та задоволеністю роботою представників групи професій «люди- на – техніка» було використано комплекс таких психодіагностичних інструментів: «Опитувальник залученості у роботу» (Job Involvement Questionnaire; JIQ) Н. Канунго; «Опитувальник задоволеності роботою» (Job Satisfaction Survey; JSS) Р. Спектора; для оцінки ефективності ро- бітників використаний опитувальник, розроблений менеджером по роботі з персоналом ПАТ «Дніпрогаз» М. А. Шевченком. Методи ем- піричного дослідження уміщували дескриптивну статистику, кореля- ційний аналіз за критерієм ρ-Спірмена, а також пошук розбіжностей між контрастними підгрупами досліджуваних за критерієм кутового перетворення φ*-Фішера. У дослідженні взяли участь 40 слюсарів із ремонту й експлуатації газового устаткування та чотири їх керів- ники. У результаті було виявлено зв’язок рівня оцінки ефективності з рівнем задоволеності роботою і залученості у роботу. Такі чинники задоволеності роботою, як характер роботи, заробітна платня, до- даткові пільги, перспективи просування у кар’єрі, пов’язані з оцінкою ефективності й, водночас, як виявилось, умови роботи, стосунки з ке- рівництвом і колегами з нею не пов’язані. Практичне застосування результатів дослідження полягає у їхній потенційній цінності для менеджерів із персоналу та HR-відділів під- приємств із метою пошуку співробітників, які краще підходять для такої групи професій, а також із метою мотивації, підвищення задо- воленості й ефективності вже працюючих фахівців.