Психологічна структура професійної компетентності майбутніх психологів - Перегончук, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено емпіричне дослідження психологічної струк- тури професійної компетентності майбутніх психологів. Охаракте- ризовано розвиток професійної компетентності як динамічний процес мобілізації зовнішніх і внутрішніх ресурсів у непередбачуваних умовах повсякденного життя. У дослідженні взяли участь 546 студентів Вінницького держав- ного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, На- ціонального педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та Київського університету імені Бориса Грінченка. Оцінку та вимірювання компонентів структури професійної ком- петентності майбутніх психологів проведено з урахуванням визначен- ня цього поняття та підходів до його дослідження. Для визначення місця, ролі та ваги кожного компонента, що мо- жуть виступати як детермінанти цього процесу, був проведений фак- торний аналіз методом головних компонентів із Varimax raw обертан- ням. На основі факторного аналізу розкрито психологічну структуру професійної компетентності: мотиваційно-ціннісний, операційно-ко- нативний, емоційно-регулятивний і рефлексивно-когнітивний компо- ненти. Найбільше смислове навантаження отримав мотиваційно-цін- нісний фактор, до складу якого увійшли показники, що відображають смисложиттєві та кар’єрні орієнтації, прагнення до успіху й саморе- алізації в майбутній професії. До другого фактора – операційно-кона- тивного – увійшли показники, що відображають прагнення до змін. Третій фактор – емоційно-регулятивний – відображає емоційно-вольо- ву активність студента, що включає показники емоційного інтелекту та саморегуляції особистості у нових ситуаціях. Четвертий фактор – когнітивно-рефлексивний – включає інтелектуальну залученість у процес оволодіння майбутньою професійною діяльністю через інтерес до знань, моделювання та планування своєї діяльності на основі наяв- них знань і відкритість до набуття нових знань.