Дослідження відданості персоналу організації в державних службовців - Грубі, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проаналізовано теоретичну літературу зарубіжних, російських та вітчизняних вчених з даної проблематики. В ході дослі- дження використано такі методики: «Анкета з відкритими питаннями» К.Ю. Охотницької та методика «Відданість організації» В.О.Розанової. Дослідження дало можливість виявити, що працівники державної служби розуміють відданість як добросовісне виконання службових обов’язків та цікаву роботу, задоволення від виконуваної професійної діяльності в конкретній організації. За результатами дослідження ви- явлено низький та середній рівні відданості персоналу організації. Отримані результати свідчать про необхідність розробки практичних рекомендацій щодо підвищення рівня відданості персоналу організації.