Ціннісне самовизначення особистості в сучасному освітньому просторі - Кобильнік, Л.М.; Каткова, Т.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянутo ціннісні орієнтації, які виступають основою для осмислення, пізнання та кон- струювання цілісного образу соціального світу, для регуляції поведін- ки людини. Проведено дослідження стосовно усвідомлення провідних життєвих цінностей, особистісних задумів, дальніх життєвих цілей студентів та їх безпосередню доступність, пов’язану із здійсненням кон- кретних, легко досяжних цілей. Встановлено ступінь розузгодження дезінтеграції у мотиваційно-особистісній сфері студентів, яка свідчить про ступінь незадоволеності поточною життєвою ситуацією, внутріш- ньої конфліктності, блокади основних потреб, з одного боку, а також про рівень самоактуалізації, внутрішньої ідентичності, інтегрованості, гармонії – з іншого боку. В статті намічаються шляхи подальшого ви- вчення теми.