Аналіз терапевтичного аспекту катарсису в психодрамі - Гоцуляк, Н.Є. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Огляд літератури показав, що у психології використовується низ- ка аналогічних термінів для опису катарсису. З плином часу з’явилося безліч видів психотерапії, заснованих на катарсисі: аналіз характеру, гештальт-терапія, терапія первинного крику, біоенергетичний аналіз тощо. Техніки різні, але принцип залишається колишнім: він полягає в тому, щоб змусити пацієнтів очистити душу від усього хворобливого, що накопичилося в ній. Як і будь-який вираз почуттів у стані афекту, катарсис виникає мимоволі та спонтанно, експромтом. Катарсис різ- ниться у різних людей як якісно, так і кількісно. Інтенсивність вивіль- нення почуттів дуже відносна і повинна оцінюватися не об’єктивно, а з позиції устрою світу переживань конкретної людини.