Консультування батьків і вчителів з питання оптимізації розвитку самоствердження особистості підліткового віку - Жизномірська, О.Я. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті презентовано рекомендації практичним психологам щодо кон- сультування батьків та вчителів з розвитку самоствердження особистос- ті в період дорослішання. З’ясовано, що прагнення до самоствердження підлітка визначаються певною соціальною позицією, розумінням – не- розумінням, прийняттям – неприйняттям, визнанням тощо. Встанов- лено залежність між особистісним та соціальним самоствердженням підлітків, яка сприяє особистісному зростанню, самовдосконаленню, суб’єктивному благополуччю. Злагоджена конструктивна співпраця практичного психолога з класним керівником, учителем, батьками до- зволяє особистості підлітка позитивно самостверджуватися та презенту- вати власне «Я» оточуючим.