Психічні стани та їх зв’язок зі страхом у дитячому віці - Кормило, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано проблему психічних станів, їх видів та особливостей. Під психічним станом науковці розуміють тимчасовий функціональний рівень психіки, який відображає взаємодію впливу внутрішнього середовища організму або зовнішніх чинників та визна- чає спрямованість перебігу психічних процесів у даний момент і вияв психічних властивостей людини. До найбільшої групи негативних пси- хічних станів відносять емоційні, оскільки в переважної їх більшості емоційний компонент як елемент структури є домінуючим. Серед нега- тивних психічних станів, що властиві для дитячого віку, є стан страху. Експериментальне вивчення дитячих страхів дозволило виділити види страхів, що є характерними для дітей віком від 3 до 5 років. Вирішення проблеми корекції дитячих страхів вимагає від психолога комплексно- го підходу, зокрема залучення сім’ї.